Transport

Lyftögla, vinterförvaring, vagga, pallning, täckning,trailer, transport.

Moderator: Moderator

Carl-Ake
Inlägg: 1
Blev medlem: 30 jul 2023 10:06

Transport

Inlägg av Carl-Ake »

Hej och tack för välkomnandet både i klubben och på hemsidan.
Jag är nybliven IF-ägare och funderar över hur man bäst kan transportera en sådan. Båten finns i Sthlm och vi vill ha den till Gävle. Finns det trailers (har givetvis behörighet för tungt släp) eller är det lastbil som gäller?
Tiden och att vi inte hunnit se över den ordentligt gör att vi tvekar att segla hem den.
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2763
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 52 times

Re: Transport

Inlägg av maja »

Välkommen till IF-båtförbundet och Ostkustens IF-båtklubb !!

En IF-båt transporteras bäst med kranbil eller med ett passande släp som dras med en lämplig dragbil. Släpet måste vara anpassat till båtens vikt (cirka 2,2 ton) och dragbilen måste kunna dra cirka 2,8 - 3 ton på dragkroken. Dessutom ska dragbilens förare inneha körkort för tungt släp, som ju du har angivit att du innehar.

IF-båtar brukar inte sällan transporteras på det här sättet mellan väst- och ostkusten ism. med t.ex. SM-tävlingar. Det finns något eller några släp som man brukar använda vid dessa tillfällen.

Eftersom du är medlem i IF-båtförbundet och OIF, rekommenderar jag att du vänder dig till någon i OIFs styrelse, som säkert kan vara behjälplig.

Ett tips är att ni själva seglar båten till Uppsala vilket väl halverar transportsträckan på landsväg. En sådan tur torde väl inte innebära några större hinder förutom någon eventuell slussning samt en broöppning. Man får räkna med att en sådan tur mestadels kommer att gå på motor, så det kan vara bra att ha tillgång till en pålitlig sådan. Men har man tur och det blåser på från ost och syd, kan man i bästa fall segla hela vägen.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Skriv svar