Medvind nr3 -06 (rättelse: IF-renovering)

Medlemsfrågor och information från förbundet.

Moderator: Moderator

s/y Nadine
Inlägg: 104
Blev medlem: 11 dec 2007 12:24
Ort: Gävle

Medvind nr3 -06 (rättelse: IF-renovering)

Inlägg av s/y Nadine »

Nu när jag som medlem har tillgång till tidigare utgåvor av tidningen Medvind, så har jag också gjort upptäckten att "mitt projekt" finns beskrivet.

Dessvärre kan jag konstatera en rad faktafel, troligen eftersom de som höll föreläsningen inte helt höll sig till verkligheten.
Jag var själv den som efter en tids praktik och sommarjobb hos North Sails fick förfrågan om denna båt.
Jag gick då tredje året på den f.d. båtbyggarskolan skeppsakademien i Gävle. Vi var till en början två elever som gjorde renoveringen och till en början fick vi övertala skolledningen till att få genomföra projketet, eftersom ägaren, Patrik Johansson, endast ville att vi skulle arbeta med träbåtar.
Att jag sedan inte var en av dem som var med på föreläsningen i Kista berodde på att jag och en annan elev i slutskedet hoppade av projektet efter ett bråk med skolans ägare. Bråket gällde försäljningen av skolan, något som senare genomfördes mot skolans elever och anställdas tycke.
Det hela slutade med bl.a. en konkurs, elever som kom i kläm och att ägaren dömdes för bokföringsbrott.
IF-båtens ägare drabbades också eftersom båten blev inlåst i konkursboet i över ett års tid.

Att jag skriver detta är för att ge en grund till faktafelen.
Bl.a skrivs i artikeln om val av arbetsmetoder och material (främst färg och lösningsmedel). Dessa faktauppgifter är delvis fel och delvis helt påhittade. Min personliga uppfattning är att skolan ville skydda sitt varumärke och därför ändrade fakta, samt kanske att föreläsarnas minne svek. Nu när skolan inte längre finns vill jag därför berätta hur renoveringen genomfördes.
Det här kan kanske vara bra att veta för den som tänkt genomföra en renovering av "skeppsakademi-typ".
Hur arbetet i själv verket genomfördes och vilka material vi använde, det kan jag svara på för den som är intresserad, eftersom jag tycker det blir lite långt att beskriva här. Fråga gärna.

Jag genomför, tillsammans med min sambo och en annan tidigare elev, just nu en renovering av s/y Nadine delvis efter de erfarenheter jag/vi gjorde vid skeppsakademi-projektet.

Jag tycker det är lite tråkigt att cirkusen runt skeppsakademien kanske ska göra att IF-ägare vilseleds.

Båten blev mycket fin (se bilderna i tidningen) och ägaren är mycket nöjd, så det stämmer iallafall.

Som sagt fråga gärna om ni undrar något.

/Johan - s/y Nadine
s/y Nadine (IF-E 367)