Vagn och skena till storskotet

Däcksutrustning, block, trimlinor, skotskenor, winschar och andra beslag.

Moderator: Moderator

psa
Inlägg: 1
Blev medlem: 11 jun 2007 16:11

Vagn och skena till storskotet

Inlägg av psa »

Jag har fått en spricka i vagnen till storskotet och måste antagligen byta ut hela systemet eftersom det verkar ganska gammalt. Vilket är det mest kostnadseffektiva sättet att få till en bra infästning. Jag slöseglar mest och har hittills inte brytt mig om justera skotpunktens läge.

/Peter
olarosengren
Inlägg: 28
Blev medlem: 29 aug 2006 20:04

Inlägg av olarosengren »

Mitt sätt var nog inte speciellt kostnadseffektivt eftersom det gick på cirka 3.000 kronor totalt, men i alla fall...

Jag köpte dels en ny balk av en snickare som RTC hade på Bullandö marina utanför Stockholm (Värmdö). Balken blev mycket fin och det hela gick på 1.000 kronor, vilket ju är hälften mot vad Göran Helmer i Strömstad ville ha.

På Erlandssons brygga köpte jag ett nytt storskotsystem från Lewmar. Anordningen är kullagrad och fungerar mycket bra, jag är helnöjd även med den. Men som sagt, billigt var det inte. Storskotsystemet gick på 2.100 kronor.
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2763
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 52 times

Inlägg av maja »

Om det är så att du bor på Västkusten är ABI trä i Västra Frölunda ett bra alternativ. Det kan tillverka en billig skotbalk till dig.

Sedan kanske du kan annonsera på salutorget efter en begagnad X-skena med en intakt vagn med delrinhjul, helst 3 par. Vagnen kan vara utrustad med block, men det är inte helt nödvändigt.

De befintliga blocken tas bort och i hålen i vagnen monterar man via vridna schackel 2 enkelblock med hundsvott, lagom för en 6 mm lina. Finns inga hål från början, så borrar man ett i vardera änden med en pelarborr och ett lämpligt borr som klarar rostfritt stål.

Alldeles över skenans ändar monteras sedan ett stående dubbelt kindblock på vardera sidan. Uppe vid sargkanten monteras mini servocleat (max 7 mm) med bygel.

Sedan kan du själv välja om du vill ha tampen ändlös (från hundsvott till hundsvott) eller i 2 bitar.

Nu har du fått en ny möjlighet att trimma balans i båten till en billig peng. Som vanligt är det som är utprovat i klappsegling även det bästa alternativet för turseglaren... :-) 8)
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Skriv svar