Läckande fönster

Båtens strukturella skal: skrov, däck, mastbalk, genomföringar, fönster och luckor. Botten, gelcoat, plastning.

Moderator: Moderator

lindeman
Inlägg: 1
Blev medlem: 03 sep 2006 11:10
Ort: Göteborg

Läckande fönster

Inlägg av lindeman »

Jag har de nyare fönstren med aliminiumram där jag försiktigt dragit åt skruvarna från insidan. Men jag har inte lyckats stoppa droppandet. Misstänker att jag måste åtgärda problemet från grunden. Hur gör jag bäst?
IF 678
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2801
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 56 times

Inlägg av maja »

Konstruktionen med aluminiumram och rostfria skruvar och klämmor är väl inte helt lyckad, eftersom det minsta lilla läckage kommer att starta galvanisk korrosion och därmed förorsaka ännu mer läckage.

Det du kan göra är att ta isär förnserramarna och bya ut det i listväg som går att byta. (En del lister går nog inte att få tag i längre). Dessutom kan du täta där det läcker och skruvhål etc. med silikongummi och korta skruvarna något, så att de kan dras något hårdare.

En "snabbis" som kanske fungerar är att applicera LeFants spricktätare. Det är ett lättflytande medel som ska tränga in överallt och som stelnar till en halvelastisk massa. Det funkar visst även i fuktig miljö, men med längre härdiningstid.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Anna SWE-3280
Inlägg: 22
Blev medlem: 27 aug 2006 19:20
Segelnummer: 3280
Båtnamn: Inga Therese
Ort: Råå
Has thanked: 5 times

Inlägg av Anna SWE-3280 »

Testa att utesluta läckage i ventilatorn som sitter på taket.

Förra ägaren till min if varnade för att babordsfönstret kunde läcka. Trots den fina sommaren 2006 blev gardinerna blöta något enstaka tillfälle, men varje gång jag försökte kontrollera vart läckan fanns genom att hälla vatten på fönstret misslyckades det.

Istället visade det sig ha droppat in genom ventilatorn på taket och troligen ha runnit på innertaket innan det droppade ut alldeles nära fönstret. Värt att kolla upp!
Skriv svar