Suggor

Däcksutrustning, block, trimlinor, skotskenor, winschar och andra beslag.

Moderator: Moderator

Martin-2232
Inlägg: 4
Blev medlem: ons 20 dec 2006 08:25

Suggor

Inlägg av Martin-2232 »

Hej!

Har läst en del om suggor här på forumet, men inte riktigt förstått hur dessa skall monteras. Jag hade tänkt mig suggor ca 50-70 cm långa som fästs i framkanten på den yttre genuaskenan. Låter detta vettigt??

MVH // Martin

Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2341
Blev medlem: lör 19 aug 2006 08:56
Been liked: 15 times

Inlägg av maja »

En endast 50-75 cm lång tamp låter för mig alldeleas för kort.

En sugga består av ett fast monterat, gärna svirvlande blick, som t.ex fästes på den ordinare genuaskenans framkant eller fästes till t.ex. yttervantets röstjärn. Därtill kommer själva suggan, som består av t.ex. en brandhake, kastblock, vanligt block eller motsvarande fäst i änden av ytterligare en tamp. Längden av denna tamp och förekomsten av ev. brytblock etc. beror på vem som ska manövrera suggorna. Dessutom behövs en cleat för att kunna fästa tampen när suggan är åtdragen.

På min båt manövreras suggorna av rorsman, men är placerade så att även mittgasten kan manövrera dem. Så tampen är nog ring 4 meter lång (eller kanse ännu längre..). Om mittgasten ska manövrera suggorna från främre delen av sittbrunnen klarar man sig säkert med betydligt kortare tamp, kanske kring 2-3 meter.

Om suggorna sitter permanent på gajarna som jag har dem (det finns inga tillräckligt lätta kastblock i handeln) är det viktigt att suggorna är så långa att du kan skota spinnakern för halvvind utan att suggan hindrar skotningen.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983

Skriv svar