Svenska IF-båtförbundets forum • Flytväst innanför jackan
Sida 1 av 1

Flytväst innanför jackan

Postat: 03 maj 2020 09:29
av Zingoalla
Hej

Jag har en vanlig flytväst. Inte någon sån där som blåser upp sig själv när man ramlar i vattnet utan en helt vanlig. Är det farligt att ha en jacka på sig utanpå flyutvästen? Om det blir kallt när man är ute och seglar och man vill sätta på sig en jacka så är det ju inte så bra att först ta av sig flytvästen, sätta på sig jackan och sedan sätta på sig flytvästen igen. Om det händer något precis då medan man har flytvästen av så är det ju inte så lyckat precis.

Bild

Re: Flytväst innanför jackan

Postat: 03 maj 2020 10:22
av Nils D
Jag skulle inte vilja ha flytvästen innanför jackan, bland annat för att det i så fall skulle krävas en otympligt vid jacka, och för att det blir svårare att få något att hålla i om man får hjälp att komma upp efter att ha trillat i vattnet.

Om sjön är så grov att man riskerar att åka i vattnet medan man tillfälligt tar av sig flytvästen för att sätta på sig en jacka, så går man ner i ruffen och byter om där. Också om man seglar själv. Med rätt trim seglar båten själv under den korta tid det tar. Jag har en gång vid ensamsegling blivit dyngsur av regn och kraftig sjö och tvingats byta om fullständigt (och jag menar verkligen fullständigt!) när jag kryssade i rätt frisk vind på Mysingen. Det blev lite stressigt förstås. Men det gick.

Re: Flytväst innanför jackan

Postat: 03 maj 2020 11:59
av maja
Så länge det är frågan om en vanlig passiv flytväst, så är det enligt min mening inte farligt att ha den under en jacka. Men det beror litet på hur den är konstruerad för att det ska vara praktiskt möjligt. T.ex, om man har en integrerad säkerhetssele i västen, måste man öppna jackan för att kunna fästa bandet.

Dessutom krävs det ett något nummer större jacka som Nils D påpekade.

Jag själv drar tidvis på mig en tunn överdragsjacka över flytvästen då det kommer en regnskur under sommarseglatsen.

Re: Flytväst innanför jackan

Postat: 03 maj 2020 23:16
av johan swe-1870
Jag brukar faktiskt ha min flytväst under jackan. Jag tycker det är bättre. Det är lättare att spänna åt västen så den sitter lagom tajt runt kroppen, västen hjälper till att hälla värmen på mig och jag behöver bara torka jackan efter att ha seglat.

När jag har västens inbyggda säkerhetssele kopplad drar jag bara ut linan ner under jackans framsida.

Men visst borde västen helst sitta ytterst.