Svenska IF-båtförbundets forum • Uthal bom på proctor
Sida 1 av 1

Uthal bom på proctor

Postat: 24 feb 2020 19:56
av Iffy
Hej

Har en proctor spar bom.

Den har en trissa i bakre ändan där viren ansluter med ett schakel bakre bomliket. Viren går genom bommen till ett block som sitter fast i ett fäste. I slutet på viren sitter en ögla.(se bild)

Bommen sitter på en skena på masten. Det gör att när seglet är beslaget, går det att lyfta upp bommen till den övre delen av skenan. Det ger mer plats i sittbrunnen.

Vid hissat segel är bomfästet i den nedre delen av skenan på masten.

Min fråga är

Vilken princip ska jag använda mig av..

1
Använda viren till att enbart spänna bomliket.(och med ett annat block sträcka mastliket) eller
2
använda viren till att med hjälp av block spänna viren neråt och både sträcka bomliket och mastliket på samma gång.
Var kommer då i så fall en cunningham in för att sträcka mastliket.

Mvh

Johan Appeltofft

Re: Uthal bom på proctor

Postat: 24 feb 2020 20:43
av johan swe-1870
Mina storsegel är så långa i mastliket att jag hissar dem helt till det övre mätmärket (i toppen) med lossat uthal. När jag sedan sträcker uthalet och kicken brukar bommen hamna längst ner på skenans ändstopp. Från mellanvind och uppåt drar jag dessutom i cunningham.

Är det lättvind kanske jag inte hissar storen helt i topp, just för att få mastliket lite lösare.

Uthalet har jag dragit från blocket under bommen nedåt till ett block i mastfoten och sedan vidare bakåt till trimbänken. Det gör förstås att uthalet drar bommen nedåt. Även kicktaljan drar bommen nedåt. Så det går liksom inte att undvika att mastliket sträcks lite när de båda trimmen sätts an.

Nedhalstaljan från originalutförandet har jag tagit bort eftersom jag inte tycker den fyller någon funktion. Dess funktion var nog avsedd att sträcka mastliket, men eftersom seglet ändå fyller ut avståndet mellan mätmärkena och jag får tillräcklig förliksspänning enligt ovan, så var det lättast att helt enkelt ta bort den.

För övrigt tycker jag den där mastskenan är praktisk. Det går att hissa upp bommen när jag sätter bomtält, vilket ger bättre plats.

När jag revar storseglet brukar jag se till att sätta storen så högt att bommen hamnar högre upp på skenan. Då går det lättare att segla med uppfälld sprayhood.