Svenska IF-båtförbundets forum • Ny rorkult - trädslag?
Sida 1 av 1

Ny rorkult - trädslag?

Postat: mån 04 mar 2019 18:23
av tomm
Hej,

vi har nyligen köpt vår första IF-båt. Rorkulten håller inte riktigt måttet och vi ska tillverka en ny.

Vår plan är att tillverka den nya i ek (i ett stycke) i verkstad ihop med en snickarvän.

Låter det som en bra plan? Vi har noterat att rorkulten ofta limmas. Är det endast estetiskt eller även av hållbarhetsskäl?

Räcker det med två rejäla skiftnycklar för att skruva av den nuvarande? Vi kommer använda den som mall.

Tack på förhand!

Tom

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: mån 04 mar 2019 22:40
av maja
Det går att tillverka en rorkult av vilket träslag som helst. Det vanligaste är att man utgår från en teakplanka eller laminerar ihop tunna skivor av mahogny och ask till lämplig tjocklek.

Ek är väl inte det bästa materialet för det här ändamålet, eftersom det är onödigt hårt och kanske inte så elastiskt.

En laminerad rorkult håller väl teoretiskt litet bättre, men en av homogent trä har fult tillräcklig styrka.

I ursprungligt utförande sitter rorkulten fäst mellan roderplåtarna med en specialskruv med handtag. Här behöver inga verktyg utan skruvar för hand. Men i många fall har denna specialskruv blivit utbytt till en M10-skruv med mutter. För att få loss den krävs det inte så särskilt mycket handkraft, eftersom man inte brukar spänna så hårt. I detta fall, använd skiftnycklar eller fasta nycklar som passar.

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: tis 05 mar 2019 14:44
av Jim
Precis som Maja skriver så finns det många olika kombinationer av rorkultsuppbyggnad.
Min egen har en kärna av ask med mahogny på respektive sida, dvs totalt tre lager trä.

Det tråkiga är väl att när solen får sagt sitt så mörknar asken och mahognyn ljusnar, så allt ser lika ut efter ett tag.

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: tis 05 mar 2019 19:14
av IF 2719
Ek är lite trist då det blir svart vid genomslag i fernissan, jmf svartek.

Ask är segt o starkt o finns i tex pilbågar. Jag har en rorkult i homogen ask men vill ha som du skriver ask i kärnan o mahogny på sidorna alt skiktlimmad ask. Skiktlimmat slår sig inte medans homogen kan böja. Är osäker på vilket som är starkast, men delaminerad skitlimmad är definitivt inte starkt.

Min pappa förordar skitlimning med trälim menjag tror på epoxy, har dock inte kollat upp detta fullt ut. Sen tror jag också på skiktlim vertikalt med 3 bitar. Mvh Martin

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: tis 05 mar 2019 20:36
av johan swe-1870
Det går att ha en rorkult i ek om man vårdar den ordentligt. En IF i hemmahamnen har en sådan sedan lång tid. Men det stämmer nog att det svartnar lätt om vatten tränger in.

Original rorkult brukar vara av teak. Teak kan klara sig utan ytbehandling. Vill man ytbehandla tror jag det är bättre att olja än att lacka en sådan.

Jag har själv en som är limmad av 5 skivor, 3 av mahogny och 2 av ask. Jag vet inte vilket lim den är gjord med, men om jag själv skulle tillverka en ny skulle jag nog välja PVA-lim. Gör man det riktigt blir det ett mycket starkt förband. Jag stryker min med Benar-olja varje vår.

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: fre 08 mar 2019 11:55
av tomm
Hej,
tack för alla svar! Vi har tillgång till ek, så vi testar det.

Låter de här måtten rimliga? Har hittat i en annan tråd.

Längden är 1585mm, i änden är måtten bredd 38mm, höjd 29mm.

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: lör 09 mar 2019 15:38
av IF 2719
Det blir bra! Jag har skotbalk i ek o den håller bra. Ek är väl beprövat, Wasaskeppet byggdes ju i ek o det håller ju fortfarande ihop:) Ska kontrollmäta min rorkolt ikväll om jag hinner...

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: lör 09 mar 2019 18:35
av johan swe-1870
Jag passade på att mäta längden på min rorkult när jag idag slipade den inför vårens underhåll. Den är 1495 mm, taget som längsta mått från akterkant till förkant. Men då har jag valt att korta den lite för att inte fastna lika mycket i den som med originalrorkulten.

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: sön 10 mar 2019 16:45
av IF1426
De mått som Tomm har hittat i en tidigare tråd ( Lengde rorkult? ) har jag där beskrivit, vilket är totallängd och i grepp-änden, är från en rorkult som är köpt från G Hellmer Strömstad, som är limmad i 5 skikt, mahogny och ask och är lackad. Efter någon säsong märkte jag att lacken började gulna, varför jag tillverkade ett kapell som träs över rorkulten,i hamnläge, vilket har skyddat lacken mycket bra.

L-Å Andersson

Re: Ny rorkult - trädslag?

Postat: tis 12 mar 2019 16:53
av tomm
Tack för all input!

Det lutar åt att vi kommer olja med Owatrol. Är det någon som har erfarenhet av Owatrol och ek? Hur lång torktid och hur många strykningar rekommenderas?