Svenska IF-båtförbundets forum • Erfarenheter av roderlås?
Sida 1 av 1

Erfarenheter av roderlås?

Postat: mån 18 feb 2019 16:11
av Bonae
Jag undrar om någon har erfarenheter av denna typ av roderlås

https://www.arolyth.se/txrl.html

Det är samma modell som saluförs på de flesta båtbutiker, men en lina som löper mellan två beslag och genom ett beslag under rorkulten. Man låser rodret genom att lyfta rorkulten. Vad jag funderar på är vart man bäst fäster beslagen på en IF, både med tanke på att beslagen i sig inte ska vara i vägen mer än nödvändigt men också linan som jag tänker blir lätt att snubbla på...

Re: Erfarenheter av roderlås?

Postat: tis 19 feb 2019 10:11
av Nils D
Det finns redan en tråd om roderlås på forumet, där du nog får svar på några av dina frågor. Och har du följdfrågor är det ofta bättre att ställa dem i en tråd som redan finns.
http://ifboat.se/forum/21/1739

Som jag skriver i den tråden är det mycket viktigt att vinklarna blir rätt när man monterar roderlåset och att man i övrigt följer instruktionerna som medföljer. Vad jag kan förstå finns det bara en plats där man kan sätta fästena och det är i relingslisten i aktern.

Jag har två öglebultar i relingslisten i aktern där jag fäster linan. Fungerar bra. Använde ursprungligen redan monterade öglebultar för mitt sittbrunnskapell, men de var bara skruvade ner i relingslisten. Har nu ändrat till genomgående bultar med rejäl bricka under däck för att sprida lasterna.

Har aldrig ens funderat över någon snubbelrisk. Linan går ju bara några cm över akterdäck. Om jag hittar en bild på hur det ser ut på min båt lägger jag senare upp den här. Men om du monterar enligt instruktionerna tror jag inte heller att du behöver bekymra dig om någon snubbelrisk.

Re: Erfarenheter av roderlås?

Postat: tis 19 feb 2019 12:26
av maja
Så som jag använder min båt, tror jag inte att ett roderlås skulle fungera för mig. Vid hamnmanövrar står jag nästan alltid på akterdäck och styr med rorkulten vinklad i högt läge.

Re: Erfarenheter av roderlås?

Postat: tis 19 feb 2019 17:40
av Bonae
Ja, jag såg tråden men tyckte den hade lite annat fokus. Jag är i vilket fall väldigt inne på att installera en sådan anordning och har du framgent en möjlighet att lägga upp en bild hade jag blivit väldigt glad! Menar du i relingslisten i aktern, tvärsskepps, så att den hamnar bakom och ur vägen för akterluckan?
Jag hade nog inte främst tänkt använda den vid hamnmanövrar, utan snarare när jag är själv och t.ex. behöver springa ner under däck eller fram på fördäcket.

Re: Erfarenheter av roderlås?

Postat: tis 19 feb 2019 20:49
av maja
Bonae skrev:
tis 19 feb 2019 17:40

Jag hade nog inte främst tänkt använda den vid hamnmanövrar, utan snarare när jag är själv och t.ex. behöver springa ner under däck eller fram på fördäcket.åll
Man kan i allmänhet balansera en IF-båt med seglen så att rodertrycket blir noll eller nästan noll och båten fortsätter på sin kurs.

Re: Erfarenheter av roderlås?

Postat: ons 20 feb 2019 17:35
av Nils D
Bonae skrev:
tis 19 feb 2019 17:40
(...) har du framgent en möjlighet att lägga upp en bild hade jag blivit väldigt glad! Menar du i relingslisten i aktern, tvärsskepps, så att den hamnar bakom och ur vägen för akterluckan?
Här kommer en bild där du förhoppningsvis kan se hur jag har monterat roderlåset. Som du ser sitter fästena längst akterut i relingslisten. Jag tror det är viktigt för funktionen att hålla en rätt stor vinkel mellan dem för bästa funktion. Har inte instruktionerna tillgängliga men vill minnas att det står tydligt beskrivet hur man skall montera. Och som jag skrev innan är det viktigt att göra rätt, annars fungerar det inte. Men det är inte svårt att göra rätt.

Det som inte syns på bilden är att linan går från ett litet block i fästet på styrbordssidan till en clamleat på däck alldeles utanför sittbrunnen. När jag seglar och inte behöver låsningen brukar jag lossa på linan så att den löper fritt för bättre roderkänsla.

Bilden visar också när jag framförallt är glad att jag har ett roderlås. Det är när jag kör mellan vinterhamnen och sommarhamnen, vilket jag har för mig tar 5-6 timmar, varav en stor del är rakt fram genom Bråviken. Då är det verkligen skönt att slippa hålla i rodret hela tiden, och som du ser av kölvattnet håller båten spikrak kurs. Annars använder jag roderlåset mest när jag seglar själv och skall sätta eller ta ner segel.