Renovering av teak i ruffen

Ämnen som inte ryms i övriga tekniska kategorier.

Moderator: Moderator

bark
Inlägg: 7
Blev medlem: 06 apr 2008 19:35

Renovering av teak i ruffen

Inlägg av bark »

Hej,

Jag har några frågor angående hur ni har gjort när ni ska fräcsha till teakinredningen i ruffen. Jag hade till hösten tänkt att ta plocka ner teaken ur båten, byta ut vissa delar, slipa och lacka inredningen. Jag kände på en av skruvarna och den gav vika direkt (den hade ärgat sönder). En tanke är ju att jag därför blir tvungen blir tvungen att borra upp skruvhuvudena, men då riskerar jag att göra större hål i teaken, hur löser jag detta? Har ni några tips för hur ni har löst det? Har ni några tips för vad man ska tänka på när man ändå plockar ner teaken, en tanke var att även byta ut lamporna.

Mvh
Johan[/b]
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2796
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 55 times

Inlägg av maja »

Det går utmärkt att renovera teak med kinesikt träolja. Det luktar litet första säsongen, men det är ingen lukt man störs av.

Ta bort inredningen, slipa försiktigt med vattenslippapper för att få bort gammalt jordslag så gott det går. Olja sedan in med många lager eller tills du är nöjd.

Det går att tvinga in nya rostfria skruvar på samma ställe som de avbrutna mässingsskruvarna sitter efter det att hålet borrats upp. Borren kommer litet vid sidan om den gamla skruven, men det gör inget. Jag tror jag använde 3 mm borr och 3.5 mm diameter skruv.

Den kinesiska träoljan köpte jag på ett OBS-varuhus.

Fördelen med olja är att det går lätt att bättra en skada vid behov.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Användarvisningsbild
Jens IF-294
Inlägg: 19
Blev medlem: 28 aug 2006 08:46
Ort: Hönö

ronoverings tipps

Inlägg av Jens IF-294 »

Jag skruvade ner det mesta av inredningen förra vintern, bytte några delar där det fanns för mycket oanvända skruvhål efter diverse. De flesta skruvar gick fint att skruva ur efter att spåren skrapats rena från lack. Några fick jag borra bort men det är inget större problem att dra i nya bredvid om man förborra som Maja beskriver. Därefter slipade jag med 180 papper på maskin, borstade och torkade av med våt disktrasa innan jag lackade. Till skivor använde jag Epifanes sidenmatt och listerna fick Epifanes klarlack. De första fyra lagren var utspädda (ca 60%, 50%, 30%, 10%) med förtunning och två lager outspädd. Jag slipade mellan vartannat lager, första gången med 100 papper sedan med 180 och sista med 240. Lacken går utmärkt att lägga på med skumroller om man efterstryker med skumgummi anstrykare, det går fortare än med pensel och resultatet blir ofta bättre efter lite övning. Jag monterade tillbaka allt med nya mässings skruvar fast med krysspår istället för raka, de blir mycket enklare att få fäste vid nästa demontering. Personligen tycker jag rostfritt inte passar i inredningen, men det är ju en smaksak. Ett tips är att passapå och ta både tack och skrovsido isoleringen samtidigt när du ändå har allt borta, det underlättar. Lycka till du kommer att få en fantastikst fin båt efteråt.
Lycka till du kommer att få en mycket trevlig inredning.
bark
Inlägg: 7
Blev medlem: 06 apr 2008 19:35

Inlägg av bark »

Tack för bra svar. Jag gör ett försök till hösten.

Mvh
Johan
Skriv svar