Svenska IF-båtförbundets forum • Räddningsstege
Sida 1 av 1

Räddningsstege

Postat: fre 14 jun 2013 06:46
av IF1426
Tog en segeltur i veckan, ensam, solsken och lagom vind, efter avslutad segling förtöjer jag mellan Y-bommar, när jag skall lägga fast den sista aktra tampen når jag den inte varför jag går ut på bommen (en bredare variant), och när jag greppar relingen för att dra åt mig båten tappar jag taget och faller i vattnet, klantigt, (kunde anv. bosshaken). Har en uppblåsbar räddningsväst på mig som löser ut och fylls upp, blev tillfälle att uppleva hur den beter sig.
Att då ta sig upp i båten kan vara knepigt, jag har en räddningsstege monterad i aktern, som är enkel att fälla ut, varför det för mig gick bra att komma ombord igen.
Vill bara med den här beskrivningen väcka till eftertanke vilka möjligheter man har att ta sig upp i båten om man kommer i den situationen. Ämnet räddningsstege finns även beskrivet i en artikel i Medvind 2-2010.

IF1426 / L-Å Andersson

Re: Räddningsstege

Postat: fre 14 jun 2013 09:26
av maja
Som du skriver, man ska ha en plan för hur man ska komma tillbaka upp i båten. Även om man är två kan det vara knepigt för den som är kvar ombord, om man inte har gjort det innan. Träna gärna, som ju du gjorde, må vara helt ofrivilligt... 8) ..

I en hamn brukar iofs. MOB inte vara några problem, eftersom det finns gott om båtar med stegar och badbryggor, även om man själv inte skulle ha en stege monterad.

Re: Räddningsstege

Postat: tor 25 jul 2013 22:52
av Erik E
I söndags morse dök jag från "akterpulpiten" på vår IF. I mötet med vattenytan drogs höger axel ur led. Det var ett intressant helsike att komma upp för räddningsstegen, även med ett stödsling under baken och hjälp uppifrån båten. Då önskade jag mig en stege som inte kräver klättring i negativ lutning.
Erik E

Re: Räddningsstege

Postat: tor 01 aug 2013 20:30
av maja
Erik E skrev: Då önskade jag mig en stege som inte kräver klättring i negativ lutning.
Erik E
Det finns en del att läsa i gamla Medvind om just den här saken. Använd sökfunktionen.