Svenska IF-båtförbundets forum • Avlägsna skorskotsbalk
Sida 1 av 2

Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 14 jan 2020 18:03
av Tennisseglaren
Hej gruppen

Jag har köpt en IF från 1970 i höstas och håller just nu på med lite pyssel med båten. Jag undrar om det är nödvändigt att montera av storskotsbalken, eller om den håller sig om den sitter kvar. Ska sägas att den ser ganska sliten ut så jag tror jag vill ta bort den och lacka om. Jag har försökt att montera av den, alla muttrar och skruvar gick lätt att få bort, men själva balken verkar vara limmad, alternativt svällt, mot inredningen i sittbrunnen.
Nu behöver jag era tips, vad kan jag göra och vad bör jag tänka på?
Tack för ett väldigt bra forum!

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 14 jan 2020 21:38
av IF 2719
Marek har skrivt bra tråd i Forumet om detta, är jag rätt säker på. Tricket är att vara mkt sparsam med sikaflex då den skruvas dit, så blir det lättare att lossa den.

Jag lyckade inte speciellt bra. Balken var helt nedsänkt i sikaflex och satt som berget. Försökte skrapa loss sika med mattkniv, lite värmepistol och fick bort en hel del sika. Till sist fick jag hjälpa med slägghammare och stämjärn/skruvmejsen som jag kilade in under och fick loss den. En del av trät sprack och någon flisa plast i botten på infästningen lossade så jag fick plasta i nytt på några ställen före jag satte dit en ny balk. Den gamla balken kunde jag inte använda mer. Jag ska ta loss min balk o lacka om den. Hann inte i höstas men kanske gör det nu eller nästa år och nu kommer den loss utan skador:) När jag sätter tillbaka den ska jag testa att täta med silicon. Lycka till!

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 14 jan 2020 21:59
av johan swe-1870
Jag monterar balken med bara lite sika runt vagnsbultarna, så går det hyfsat lätt att ta av den till hösten. Men om det har varit mycket regn strax innan den ska av brukar den trilskas lite. Då behöver jag också använda hammare.

Här finns en gammal diskussion som kan vara av intresse: https://www.ifboat.se/forum/21/1033?start=30

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 14 jan 2020 22:41
av IF1426
Att använda våld med hammare skulle jag nog inte föredra, har vid tillfälle när balken suttit fast använt en lämplig träregel som anlägges under balken med en träkloss i lämplig höjd som står mot sittbrunnsdurken, anlägget mot durken får inte vara för litet utan fördelas till en större yta, vilket då blir en hävstång som ger bra kraft att lossa balken med.

L-Å Andersson

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 14 jan 2020 22:59
av maja
Jag gör ungefär som L-Å. Man häver litet försiktigt. När balken lossnat kan man dra upp den med handkraft.

Men jag tätar runt skruvarna med silikongummi. Då sitter balken inte lika hårt som om man skulle använda Sikaflex, som ju härdar ganska ordentligt.

Detta gör jag varje höst och låter balken ligga i källarförrådet. Då hålkller den sig fräsch i evighet utan något speciellt omfattade underhåll. Min balk är lackad När jag tycker det är läge, drar jag av ytan lätt med våtslippapper och ger den några lager lack. Men det behövs sällan.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 16 jan 2020 21:13
av Nils D
Skotbalken kan vara fäst på lite olika sätt. När jag demonterade min 2016 fick jag utan problem loss de fyra skruvarna som fäster den i sittbrunnsbänkarna. Men trots att jag använde mig av en domkraft satt den stenhårt. Detta visade sig inte bero på att den var limmad, utan istället att blocken i skotskenans ändar för linorna som går till storskottraveren var fästa mot sittbrunnes väggar med ett par skruvar utan att det syntes innan jag demonterat delar av dessa block. Kanske sitter din fast av samma skäl? I så fall kanske den lossnar lätt när du väl fått bort dessa skruvar?

Vill du se bilder så skrev jag en kort text om detta i Medvind 2016, nummer två, sid 9 där det finns en bild på hur min skena och blocken i ändarna såg ut före demontering.

En annan lärdom den gången, och det som var huvudanledningen till att jag skrev i Medvind, var att även om skotbalken såg frisk ut, och jag bara demonterade den för att byta till ett annat system för skotvagnen, så visade det sig att den var så extremt murken på ena sidan att den ena av de fyra skruvarna som fäster skenan var helt lös och den andra på samma sida hade bara hälva fästet kvar! Finns bild också på detta i samma artikel.

Så man kan inte vara säker på att skotbalken är i bra skick bara för att det ser så ut när den är på plats.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 17 jan 2020 11:23
av maja
Ja, årliga inspektioner är att rekommendera, ävenså någon form av beständig ytbehandling. För som många har erfarit, så ruttnar även teak om den inte får torka. Dessutom kan man trä några båtbrickor på varje skruv innan man återmonterar. Brickorna lyfter balken en aning upp från det vatten som samlas i skåran.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 23 jan 2020 14:51
av IF1158
Se Medvind nr 4 2016

Jag tog lös min balk, använde domkraft försiktigt, den var helt ok men lite ledsen i ytan.
Lämnade den till snickeri som riktade upp den och planhyvlade ner den så den blev slät och fin.
Behandlade den med epoxi och 2-komplack så den fick en yta som en flygel...
Sen kom jag på det geniala att göra den löstagbar vilket var lätt gjort med att plastinbädda 4 bultar och sedan i stuvfacken använda STORA båtbrickor och vingmuttrar.

GROVA O-ringar under balken gör det i princip vattentätt.

Jag monterade även på en konsol för att ha en Allen-svängarm för storskotet.
Busenkelt ta bort den för att skapa lite svängrum i hamn och kanske ta lös det dyra storskotsystemet.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 28 jan 2020 13:48
av Tennisseglaren
Menar du att du använder dig av en domkraft när du lossar balken?

IF1426 skrev: 14 jan 2020 22:41 Att använda våld med hammare skulle jag nog inte föredra, har vid tillfälle när balken suttit fast använt en lämplig träregel som anlägges under balken med en träkloss i lämplig höjd som står mot sittbrunnsdurken, anlägget mot durken får inte vara för litet utan fördelas till en större yta, vilket då blir en hävstång som ger bra kraft att lossa balken med.

L-Å Andersson

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 28 jan 2020 17:51
av akumali2
Jag använde mej av domkraft när jag tog bort min skotbalk. Den satt som fastgjuten. Jag lossade den lite i taget i varje ände. Mycket smidigt gick det💪

Men som tidigare i tråden påpekats så kan det sitta beslag i änden av storskotskenan som är skruvad in i sargen, tror orginalskenan hade det, vilka måste skruvas bort först. Så var det för mej.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 28 jan 2020 21:42
av IF1426
Svar till, Tennisseglaren. Jag har inte vid något tillfälle använt domkraft, utan det har gått att lyfta skotbalken med handkraft, på det sätt jag beskrivit, när balken vid något tillfälle varit svår att lossa. Min balk har aldrig varit avtätad med överdrivet mycket tätmassa, (sikaflex), har på senare tid övergått att använda sparsamt med silicone kring fästbultarna. Det är inte fel att använda domkraft av en mindre modell som går under balken, det är då förmodligen något man får skaffa sig själv. Den erfarenhet jag har är att båtklubben har kraftigare domkrafter som inte är lämpade för ändamålet. Du skriver att din balk verka vara som limmad vilket gör den svår att få loss, börja att testa med domkraft på det sätt som tidigare beskrivits här i tråden, och i Medvind.

L-Å Andersson

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 29 jan 2020 14:13
av Tennisseglaren
Tack alla för bra input! Jag kommer testa med en liten domkraft och se om den ger med sig. Återkommer med resultat.

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 09 feb 2020 13:29
av IF-2332
Teak är ett fantastiskt material.
Min skotbalk (antagligen originalet fr 1976) höll för turen från Malmö till Norrtälje, trots att skicket visade sig vara allt annat än bra, när jag ett år senare skulle lossa den.
Bara murket trä och sönderrostade bultar.
Det går inte att se det verkliga skicket på ytan. Min båt säkerhetsbesiktigades av en expert på IF-båtar innan avfärd, inga anmärkningar - och det höll ju 😊

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 09 feb 2020 20:53
av johan swe-1870
Oj, den balken är sämre än min origingalbalk var när den demonterades! :shock:

Bra att du upptäckte det innan den brister av sig själv!

Re: Avlägsna skorskotsbalk

Postat: 10 feb 2020 09:53
av Nils D
IF-2332 skrev: 09 feb 2020 13:29 Teak är ett fantastiskt material.
Min skotbalk (antagligen originalet fr 1976) höll för turen från Malmö till Norrtälje, trots att skicket visade sig vara allt annat än bra, när jag ett år senare skulle lossa den.
Bara murket trä och sönderrostade bultar.
Det går inte att se det verkliga skicket på ytan. Min båt säkerhetsbesiktigades av en expert på IF-båtar innan avfärd, inga anmärkningar - och det höll ju 😊
Både du och jag har gjort samma erfarenhet. Skotbalken ser fin ut där den sitter, men när man lossat den ser man att den är murken och med mycket begränsad, för att inte säga obefintlig, hållfasthet. Jag är mycket glad över att jag aldrig var ute i byig hårdvind med min gamla skotbalk. Det hade kunnat gå riktigt illa.
Misstänker starkt att skotbalken kan behöva kontrolleras på fler båtar än din och min.