Svenska IF-båtförbundets forum • Travare/Replik
Sida 1 av 1

Travare/Replik

Postat: mån 12 nov 2012 13:40
av ifbåt
Har en IF-båt från -76 med Proctormast. Är det någon nackdel att komplettera storseglet med travare? Brukar klubbkappsegla en del med båten. De som beställer nya storsegel idag, är det med travare eller replik, det blir lite bökigt med replik både när man hissar och revar seglet.

//Kjell

Re: Travare/Replik

Postat: mån 12 nov 2012 15:39
av 1344
Hej

Jag köpte i år en ny racing stor från north med travare. huvrida den håller på et SM vet jag ej , men den går mycket bra på de srs seglingar som jag deltagit i.

MVH
Magnus 1344

Re: Travare/Replik

Postat: mån 12 nov 2012 17:48
av maja
Den enda nackdelen med travare på ett sprillans nytt segel torde väl vara att nya storsegel bör rullas. Med några år på nacken blir seglet mjukare, och det blir inga veck om man viker det ovanpå bommen.

Själv brukar jag köpa mina (kappseglings)segel med replik och efter sisådär 4-5 år utrustar jag det med travare och ett rev. Ett sådant (10 år gammalt) storsegel duger gott till kvällskappseglingarna i klubben, åtminstone där jag seglar.

Man kan även köpa ett segel i mera mjuk du, men då blir seglet inte så formbeständigt.

Re: Travare/Replik

Postat: mån 12 nov 2012 17:55
av johan swe-1870
Upplever du inte att seglet är för långt när det från början är gjort med replik och sedan får travare? Eftersom du inte får sträcka underliket utanför mätmärket blir ju följden att du seglar med mer buk än du vill.

Eller blir seglet omsytt då det får travare?

Re: Travare/Replik

Postat: mån 12 nov 2012 22:07
av maja
Halshornet sitter på samma plats, så seglet kan aldrig komma för långt bak på bommen. När man spänner mastliket, får man en sträckt linje mellan halshorn och fallhorn. Travarnas horisontella läge i vertikalplanet justerar sig själva, eftersom mastlikskurvan ger gott om extra duk, och de ligger i allmänhet och skramlar litet i likrännan. Det är bara när man böjer masten som en del och ibland kanske alla av dem belastas i horisontell riktning.

Så allt justerar liksom sig självt... ;-)...