Svenska IF-båtförbundets forum • Livslängd på wire i rigg?
Sida 1 av 1

Livslängd på wire i rigg?

Postat: 14 feb 2012 10:59
av Syracusia N-22
Hur länge kan man ha de samma wire'ne i riggen utan att byta dom?
Blir de utmattade eller håller dom obegränsat?

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 14 feb 2012 19:53
av Nils D
I många webbforum och liknande källor nämns ofta 10-15 år. Samtidigt som man påpekar att detta är vissa engelska försäkringsbolags praxis, och att belastningen på riggen är större i de vattnen än i våra, så riggarna här håller säkert längre.

Gissar att de flesta båtar jag seglat genom åren haft betydligt äldre stående rigg än 10-15 år utan att någonting har hänt ... men å andra sidan lyssnar jag alltid på väderleksrapporten och undviker situationer där riggen skulle utsättas för stora påfrestningar :-)

På min förra båt, en H-båt, märkte jag att några av kardelerna gått av i akterstaget och kollade upp priserna för att byta samtliga stag och vant 2005. Kostade drygt 2000 kr. Är väl lite dyrare nu, och kanske lite mer till en IF, men ändå en överkomlig summa, så det kan ju vara en billig försäkring mot mastbrott att byta om man ser spår på utmatting ... eller bara för att känna sig lugn och kunna njuta när vinden ökar och IF:en går som bäst.

Nils D

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 14 feb 2012 21:33
av Lasse L
Bytte förstaget förra året för att passa rullen kostade 500 Skr.

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 15 feb 2012 19:54
av Syracusia N-22
Har hört lite med en segelmakar-rigg spesialist här i Norge. Blev rekomenderad att byta alltihopa, och han skrev att wire är billigare nu änn för 2 år sedan. Han ville att jag skulle skicka den gamla wire'n så fixade dom nytt likadant, med strekkfisk å hela baletten. Jag har inte bestämt ännu hur det blir, men kanske över 40år gammal wire i de vatten jag seglar låter kanske dumt?

Ett annat problem som uppstår om jag byter är att jag måste ta ned masten. Ja här i Norge låter man masten stå på året rundt även på land. Är det svårt att få rätt trykk/spänn i riggen själv? Eller bör man ha instrument som mäter spänningen i riggen? Och är sådana instrument svåra att låna?

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 15 feb 2012 22:41
av maja
Att masta på eller av en IF-båt är ingen konst, om man gjort det en gång tillsammans med någon som kan. Och det är enligt min åsikt nödvändigt att inspektera riggen minst en gång per år genom visuell inspektion av vanten, särskilt där ändstyckena är fastpressade och där det i regel händer att kardelerna går av.

Det finns olika sätt att sätta riggen efter en avmastning. Det enklaste sättet är att mäta upp vantskruvarnas längd före avmastningen. Men då ska man också ha ordning på var detta sitter. Och tar man av vanten, ska man även ha ordning på var dessa satt.

Själv tar jag inte av mina vant från masten och använder en enkel riggspännngsmätare typ Vajert för att kunna justera riggspänningen lite efter rådande förhållande. Men kanske detta är litet överkurs för en turseglare...

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 15 feb 2012 22:49
av Syracusia N-22
Betyder det att det inte är så himla noga för en turseglare som mej?

Jag seglar i mycket sjö och vind.

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 15 feb 2012 22:58
av maja
Syracusia N-22 skrev:Betyder det att det inte är så himla noga för en turseglare som mej?
Det är viktigt att du har riggen rätt ansatt. Det ger ett bra utgångsläge till ett lagom och säkert grundtrim och gör båten balanserad och lätt att segla.

Men att hålla på att småjustera efter vind- och sjöförhållanden är nog litet "överkurs"..

Om man har 6 mm toppvant är en bra strategi att spänna dessa till 12-13 % av brottlasten, och att därefter spänna upp undervanten så att masten får en lagom kvarvarande böj på någon eller några cm. Om man har 5 mm toppvant, spänner man dessa litet hårdare, dvs. 15-17 % av brottlasten (för att få ungefär samma förspänningskraft som i 6 mm-fallet) innan man justerar undervanten enligt ovan.

Det går att mäta riggspänningen på ett ungefär genom att mäta förskjutningen av en punkt på vantet. En 19 trådig wire töjs nämligen 10 mm per meter längd innan den brister, dvs. 1 mm töjning per meter motsvarar 10 % av brottlasten. Om du tejpar fast ena ändan av en 2 meter lång tumstock till vantet och markerar andra ändans läge med t.ex. en spritpenna, kan du mäta dess förskjutning. Men det är ett ganska bökigt och oexakt sätt, framför allt därför att nollpunkten blir osäker. Så trots allt rekommenderar jag en mätare.

Re: Livslängd på wire i rigg?

Postat: 15 feb 2012 23:41
av Syracusia N-22
Ush, det hela värkar så kompliserat... :(

Får hoppas att det finns någon som kan hjälpa mej när det här ska ordnas... :roll: