Förlucka - tätningslist

Båtens strukturella skal: skrov, däck, mastbalk, genomföringar, fönster och luckor. Botten, gelcoat, plastning.

Moderator: Moderator

Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2529
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has liked: 3 times
Been liked: 36 times

Re: Förlucka - tätningslist

Inlägg av maja »

Det kanske går att fråga dem om närmaste underleverantör/distributör. Och be om ett varuprov för att se om den list du tror är bra passar.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Alex - IF 2605
Inlägg: 15
Blev medlem: 09 apr 2014 23:03

Re: Förlucka - tätningslist

Inlägg av Alex - IF 2605 »

Japp det var svårare än jag trodde men fann tillslut ett ställe i Stockholm som säljer listen både till företag och privatpersoner. kuntze.se heter det, listen kallas för cellgummisnöre 20 mm diameter.
Ca 70 kr meter, räkna 2,5 meter fö att vara på säkra sidan. De skeppar överallt.
Praktiskt råd vid montering EFTER att listskåran på förpiksluckan är rengjord och fri från smuts;
Liquisol funkar skitbra om man följer anvisningsråd för limning på förpackningen man behöver ingen tvi g eller tejp för att hålla listen på plats, i värsta fall ett par extra händer och lite tyngd som ligger på luckan när allt härda(ankaret) om man inte har lucklås av skruvtyp enligt bilder ovan. Strö gärna ett eller annat pulver (talk, salt mjöl?) runt räcksramen där listen ligger emot, annars riskeras fastklistring listen mot denna sida och då kan den spricka och det skedde mig. Valt pulver kan tvättas bort med vatten efter härdning, limmet är ju vattenbeständigt...

Vänligen A
Andreas89
Inlägg: 80
Blev medlem: 03 jun 2020 10:16
Has liked: 11 times
Been liked: 17 times

Re: Förlucka - tätningslist

Inlägg av Andreas89 »

På tal om limning och extra händer, hur svårt har det varit att hålla listen på plats medan man limmar för er som bytt?

Jag ryckte min gamla list som var dålig men har sedan skjutit på limningen av den nya ganska länge (båten har klarat stänk och regn ändå). Anledningen är att när jag försöker "torröva" och lägga listen på plats är det hopplöst känsligt att den hamnar precis rätt och den har lite egen vilja som man får bråka mot. Har därför inte haft lust att limma på egen hand då det lär bli en himla röra ifall listen ormar iväg när den är limmad. När gastar varit med har jag stuckit ut på sjön istället för att meka i hamn.

Kan rekommendera den som ska byta att skjuta upp det till hösten, bara att skrapa bort de gamla limresterna tog några timmar och det var inget kul jobb :roll:

Ifall någon undrar var listen finns 2020 så köpte jag 'Svampgummisnöre 20mm' på profillagret, ca 230kr inkl frakt för 3 meter.
andreas IF-259
Inlägg: 17
Blev medlem: 05 okt 2018 23:33
Segelnummer: 259
Båtnamn: Ingrid
Ort: VSS, Stockholm
Been liked: 4 times

Re: Förlucka - tätningslist

Inlägg av andreas IF-259 »

Ifall någon undrar var listen finns 2020 så köpte jag 'Svampgummisnöre 20mm' på profillagret, ca 230kr inkl frakt för 3 meter.
Japp! Jag har länge undrat exakt vilken modell som passar. Så tack för infon. 3m svampgummi beställt!

Andreas
Andreas
IF 259 Ingrid
VSS, Stockholm
Andreas89
Inlägg: 80
Blev medlem: 03 jun 2020 10:16
Has liked: 11 times
Been liked: 17 times

Re: Förlucka - tätningslist

Inlägg av Andreas89 »

Jag får fylla på med att 20mm svampgummi blev tokigt även för mig. Den är alldeles för grov, jag fick höja gångjärnen med distanser för att stänga båten i höstas och det ser lite lustigt ut att luckan nu ligger markant högre än omgivande däck. Listen ligger rätt i sitt spår, den är helt enkelt för grov. Förra listen var både markant tunnare och ihålig.

Söker man på "Rundlina EPDM" på svenska Amazon får man upp diverse grovlekar svampgummi som bara kostar strax över en hundring inkl frakt för tre meter. Jag har nu provat 18mm listen och den var i en mjukare kvalitet och fungerade riktigt bra i jämförelse.
Skriv svar