Svenska IF-båtförbundets forum • Vatteninträngning
Sida 1 av 1

Vatteninträngning

Postat: 16 jul 2020 22:40
av gunnar huss
Min IF läcker in vatten, som samlas under de båda kojerna. Så fort det regnar står det vatten där på såväl babords- som styrbordssidorna. Kan inte lokalisera varifrån vattnet tränger in. Finns metod att spåra varifrån läckaget härrör? Har förstått att tänkbara läckageplatser är fönstren, skarven mellan däck och skrov och beslagsgenomföringar. Hur hitta rätt plats att åtgärda ?

Re: Vatteninträngning

Postat: 17 jul 2020 16:22
av johan swe-1870
Det är viktigt att alla skruvar till genuaskenan är täta. Annars vill gärna vatten som tagit sig in innanför skrov- och däcktätningen sippra vidare utefter skruv och sedan ta sig ner bakom skrovklädseln och dyka upp längst ner under kojen. Mitt största läckageproblem var nog just de skruvarna.

Re: Vatteninträngning

Postat: 18 jul 2020 08:44
av Nils D
gunnar huss skrev: 16 jul 2020 22:40 Min IF läcker in vatten, som samlas under de båda kojerna. Så fort det regnar står det vatten där på såväl babords- som styrbordssidorna. Kan inte lokalisera varifrån vattnet tränger in. Finns metod att spåra varifrån läckaget härrör? Har förstått att tänkbara läckageplatser är fönstren, skarven mellan däck och skrov och beslagsgenomföringar. Hur hitta rätt plats att åtgärda ?
Om du har tillgång till vatten i en slang på din brygga, eller kan flytta båten till en sådan, skulle kanske ett sätt att felsöka vara att vattenbegjuta en avgränsad tänkbar läckageplats i taget för att på det viset identifiera var vattnet tränger in.

Re: Vatteninträngning

Postat: 04 jan 2021 17:31
av gunnar huss
Tack för tips Nils och Johan ! Åtgärdas nästa säsong. Lämpligt tätningsmedel ? Hälsningar ! Gunnar :P