Svenska IF-båtförbundets forum • En dålig mastbalk
Sida 1 av 1

En dålig mastbalk

Postat: fre 22 jun 2018 19:44
av johan swe-1870
Här är en riktigt dålig mastbalk:

Bild

Hämtad från Mastbalken i Tyskland.

Att laminatet har brustit på det sättet tyder på allvarliga fuktskador i träet eller att båten har blivit kraftigt överbelastad.

Re: En dålig mastbalk

Postat: lör 18 maj 2019 17:45
av akumali2
Hej, har en mastbalk som visat sig vara rejält ansatt av väta pga dåligt tätad genomföring i mastbalken (orginal däckskontakt) samt en spricka längsgående i plastningen på den aktre sidan av balken.
Funderar på att byta den nu med en gång i sommar när det kommer bli bra temperaturer för plastning!
Den fråga jag har är om jobbet påverkas på något negativt sätt av att båten är sjösatt under arbetets gång?

Re: En dålig mastbalk

Postat: lör 18 maj 2019 18:32
av johan swe-1870
Det ska nog gå att göra det med båten i sjön, även om jag inte rekommenderar det. Du behöver demontera en del av inredningen och orsaka en hel del slipdamm under arbetets gång. Masten kan inte sitta på, eftersom du behöver kunna lyfta däcket lite för att få loss den gamla balken och föra in den nya. Du behöver också kunna skruva loss de fyra franska träskruvarna som håller mastfotsbeslaget i däck, varför masten måste bort. De skruvarna går ned i balken.

Du kan läsa hur jag gjorde i Renovering av InFinit.

Re: En dålig mastbalk

Postat: lör 18 maj 2019 23:30
av akumali2
Hej, tack för svar, båten är ej sjösatt än och ej heller påmastad, men dock klar för sjösättning förövrigt, samt att en hel del inredning är redan demonterat då jag började leta efter läcka som visade sig vara från mastbalken.
Får ta en funderare till...
Har nyligen fått tillgång till bra snickeri med maskiner och utrymme för tillverkning av ny mastbalk!

Din tråd med renoveringen av InFinit är lusläst x flera därav tror jag mej kunna ro iland projektet med byte av mastbalk.. :P

//Mats

Re: En dålig mastbalk

Postat: lör 18 maj 2019 23:44
av johan swe-1870
Själva jobbet med att ta ut den gamla balken och göra en ny kan verka avancerat, men så svårt var det nu inte. Med en lagom blandning av noggrannhet och jävlar anamma så går det faktiskt riktigt bra.

Re: En dålig mastbalk

Postat: tor 23 maj 2019 21:21
av akumali2
Hej, då jag ska byta min mastbalk undrar om du har mått på den, jag har ju sett mått på forumet och den är bredare i akterut än förut. Och så lutar den lite också, var det en av anledningarna till varför du använde dig av en jigg också vid limningen
//Mats

Re: En dålig mastbalk

Postat: tor 23 maj 2019 21:35
av johan swe-1870
Det finns en beskrivning med mått i Medvind 2011 Nr 2. Det var i praktiken den jag följde. Jo, jag gjorde en jigg för att göra det lättare att limma samman den så att den lutar nedåt-framåt.