Svenska IF-båtförbundets forum • Sliptips
Sida 1 av 1

Sliptips

Postat: 20 apr 2016 21:23
av PeteIBöljan
Jag började idag slipa vattenlinjen. Den visade sig bestå av ett lager vit grundfärg med efterföljande 2-3 lager lack (typ toplack). Allt ovanpå skrovets gula färg.

Anledningen till att jag slipar den är att den var sliten och mer eller mindre avgnagd på sina håll. Så jag tänkte måla om den och som en god kapten se att till att det blir grundligt gjort.

Men jisses vad segt det var att få av, jag kom ingenstans. Nu hade jag visserligen inte allt material jag tänkt men jag smygbörjade, men jag måste nog byta teknik. Så här kommer frågan: hur gör ni?

Jag testade först med våtslippapper 240. Det fylldes snabbt med färg men var ganska effektivt. Det ständiga sköljandet gjorde dock att det tog tid. Kom typ 30 cm på 20 min.

Sen provade jag med en spatel att skrapa bort färgen, gick på sina håll men ack så långsamt. Kanske får prova med en riktigt skrapa.

Avslutade med att testa med vanligt sandpapper för att kolla, men det var segt och jag kom i princip ingenstans.

Vad gör ni? Vad är snabbaste sättet? För ska det ta 8 h att slipa vattenlinjen ger jag nog upp och snabb skrapar den och målar toplack på men räknar med förfall till nästa år.

Re: Sliptips

Postat: 20 apr 2016 21:45
av IF 2719
Bra slipmaskin o 120 papper av bra kvalitet o sen dammsugare kopplad. När du kommer djupare så ta finare papper tex 240. Övre delen av vattenlinjen tar du med skrapa eller för hand för att inte repa gelcoaten. Så gjorde iaf jag.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Sliptips

Postat: 20 apr 2016 22:30
av PeteIBöljan
En vanlig planslip eller nån form av rundslip?

Jag har en planslip faktiskt. Men vågade inte ta den först.

Re: Sliptips

Postat: 21 apr 2016 07:03
av maja
Använd 60-80-papper eller en riktigt bra (och dyr) skrapa för att få bort det tjockaste. Efterslipa med våtslippapper, 120 - 240 - 400.
Ta det försiktigt (låga varv) om du använder planslip och grovt sandpapper.

Re: Sliptips

Postat: 21 apr 2016 20:31
av Dennis
Jag tog mig an denna uppgift förra hösten. Det finns tyvärr inga genvägar om du ska ha bort all färg. Det kan också ta tid att få dit en ny vattenlinje beroende på hur grundlig du är.
Jag själv slipade bort all färg ända ner till gelcoaten och byggde sedan upp en ny vattenlinje med gott resultat. Det tar tid. Vill du göra det från grunden tycker jag du börjar detta projektet på hösten för att slippa frustrationen med hur lång tid det kan ta, för nu vill man ju bara få båten.
För även om man kan skrapa och slipa med kraft kommer du till slut bli tvungen att jobba nättare ju närmre gelcoaten du kommer(för att inte slipa ner den) och det kan ta tid beroende på hur petig man är.
Du kan ju också bara jämna till den nuvarande vattenlinjen så den är slät och fin för att avsluta med Toplack.

Re: Sliptips

Postat: 21 apr 2016 20:45
av johan swe-1870
Jag gjorde det för många år sedan. Jag har för mig att jag först skrapade med vassa skär och sedan slipade med sandpapper på gummirondell med vanlig borrmaskin. Jag gjorde det i samband med bottenrenovering, Vattenlinjen var särskilt arbetsam; jag ville ta bort all färg men ändå inte skrapa eller slipa upp ovanför, på den blanka gelcoaten. Jag minns också att min borrmaskin gav upp till slut av allt dammet.

Jag valde faktiskt att rationalisera bort vattenlinjen och dra upp bottenfärgen till vattenlinjens ovankant. Nu slipper jag underhålla vattenlinjen, men får stå ut med att det inte är lika fint.

Re: Sliptips

Postat: 22 apr 2016 14:37
av IF 2719
Maskeringstejpa också före slipning någon mm ovan befintlig vtnlinje så att det blir rakt sen när du ska maskera igen o måla...


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Sliptips

Postat: 25 apr 2016 22:34
av PeteIBöljan
Tack för tipsen. Efter 4hs slipning med slipmaskin var knappt topcoaten borta på de flesta ställena. Så då kände jag, håller den för det så håller den, så det blir lite grundfärg där jag kom ned till gelcoat sen ett nytt lager toplack. Så får vi se i höst.