Jämförelse IF, IF-E, M-26?

Köptips, tester, säkerhet, väder

Moderator: Moderator

Nils D
Inlägg: 197
Blev medlem: 04 jun 2007 20:21
Ort: Linköping/Arkösund
Been liked: 13 times

Jämförelse IF, IF-E, M-26?

Inlägg av Nils D »

Det är dags att byta H-båten till något mer lämpat för längre seglingar på egen hand. Jag uppskattar mycket seglingsegenskaperna hos IF. Har samtidigt problem med knän, axlar och annat som gör utombordarlösningen mindre lockande. Möjliga alternativ vore IF-E eller M-26.

IF-E lär ha lägre kölvikt för att kompensera för inombordarens högre vikt. Borde ge något sämre rätande moment. Propelleruttaget minskar roderytan. Hur mycket av seglingsegenskaper och seglingskänsla förlorar man då? Någon som har erfarenhet av båda och kan jämföra?

Det klart lägre LYS-talet för M-26 antyder att det inte bara är den fasta propellern som drar ner. Fast propeller ger enligt gamla LYS-regler avdrag med 0, 02, alltså betydligt mindre. Gissar att det högre deplacementet är förklaringen. Men hur mycket av seglingskänslan tappar man samtidigt? Någon som har erfarenhet av både IF och M26 och kan jämföra?

Följdfråga: Kan man göra IF-E/M-26 snabbare genom att t.ex. större storsegel? Ersätta fast propeller med folding? Annat?
Nils D SWE-3008