Svenska IF-båtförbundets forum • Backa med IF-båt!
Sida 1 av 1

Backa med IF-båt!

Postat: ons 08 jun 2011 12:25
av FredrikH
Jag har genom åren noterat ett fenomen som ofta gör mig frustrerad när jag skall lägga ut från min ankarplats; När jag drar i ankartampen är det ofelbart så att båten vrider sig och ställer sig tvärs mot dragriktningen. Har provat att försöka dra absolut i centrumlinjen av båten och hålla rodret rakt osv, men ändå kommer båten att ställa sig på tvären och göra hela operationen dubbelt så jobbig. Är det fler än jag som noterat detta? Finns det något hemligt knep för att kunna glida ut snyggt rakt bakåt när man skall lägga ut?

Re: Backa med IF-båt!

Postat: ons 08 jun 2011 12:47
av maja
Jag har själv aldrig märkt något sådant.

Se bara till att rodret står rakt i centerlinjen. Det gör det om man vinklar upp rorkulten till längst upp i V-et som bildas av hanfoten.

Re: Backa med IF-båt!

Postat: ons 08 jun 2011 16:31
av IF1426
Hej. Detta är inget ovanligt fenomen. Eftersom båtens lateralplan till större delen ligger akterut påverkas fören lätt av vind från sidan och även vilken sida på aktern man står på när man drar ut sig mot ankare eller boj. Båten styr då som en sked i vattnet åt fel håll. Har man gott om plats kan det vara lämpligt att vända båten och ta ex. ankaret i fören, än att försöka kämpa och få aktern åt rätt håll.

IF1426 / L-Å Andersson