Svenska IF-båtförbundets forum • skum till madrasser
Sida 1 av 1

skum till madrasser

Postat: fre 30 mar 2018 18:21
av Joel235
Jag tänker att köpa lite skumgummi och sy nya madrassöverdrag till båten - kan någon tipsa en bra affär for att köpa skummgummit ifrån? Det finns en hel del och om det finns en som ni tycker om det är kanske bättre än att välja slumpvis. Lättast i Malmö, men längs västkusten eller på nätet går också.

Jag tänker också på att bara köpa vanliga sängmadrasser i skumgummi från IKEA, Jysk, eller någonting, och klippa till dem. Det blir ganska billigt, men har någon försökt det? Finns där någon skillnad mellan skummet i dem och skummet som man köper i en skumaffär?

Re: skum till madrasser

Postat: lör 31 mar 2018 15:35
av johan swe-1870
Du kan nog välja lite efter behag.

Jag tror dock att det blir bäst resultat om du vänder dig till en firma som kan det här. Det kostar säkert mer, men blir också betydligt bättre.

Jag använde ABC Eurosoft i Bjuv då jag för 20 år sedan behövde nya dynor till min IF. Den firman ligger kanske inom räckhåll för dig. De mallade upp efter min båt och skar till, provade och justerade tills det blev bra. Sedan sydde de fina överdrag i ett tyg av hög kvalitet. Jag misstänker att de kan ha kvar mallarna ännu, annars ordnar de det.

Tänk på att med nya tjocka dynor känns båten trängre, jämfört med gamla tillplattade originaldynor. Ju tjockare och ju hårdare dynor desto mindre plats blir där.

Re: skum till madrasser

Postat: sön 01 apr 2018 17:22
av IF 2719
Det finns olika kvalitet av dynor, vanliga vs mögelmotsåndiga och så men det går kanske att googla o läsa in sig lite? Jag gjorde om de minsta dynorna som ligger under sittbrunnen och tog vanlig madrass, det blev ok, men de fick inte perfekt passform. Om du har din båt vid saltvatten kanske det är bra att ha mögelskyddade dynor? Nya dynor är dyrt, men om man slår ut det på några år så blir det inte så mycket. Johan, utrymmet blir mindre med tjocka dynor, och de tar mer plats att förvara inomhus vintertid, men man sover skönare med lite tjockare o fastare dynor:) Mvh Martin R

Re: skum till madrasser

Postat: sön 01 apr 2018 21:07
av johan swe-1870
Jag valde 10 cm skum. I salongen lite hårdare eftersom vi oftast sitter där, i förpiken ngt mjukare eftersom vi bara sover där.

Jag märkte efter ett tag att det var för trångt att sova i salongen jämfört med de gamla tunnna och tillplattade dynorna. Där var helt enkelt inte tillräcklig med plats under de uppfällda ryggstöden längre. Därför tog jag bort ryggstöden helt.

Men det är helt rätt att man både sover och sitter mycket skönare med lite tjockare dynor. Originalskummet är faktiskt inget vidare.

För övrigt valde jag att fortsätta att dela dynorna i tredjedelar enligt originalmetoden. Det gör att dynorna blir lätta att flytta undan vid tävling i regn och att de är lättare att hantera vid transport och lagring för vinterförvaring. Skarvarna mellan dynorna hamnar också vid knäna eller vid magen, vilket gör att de inte känns då jag ska sova. Det är bättre än att ha en skarv under höften, vilket blivit fallet om jag delat dynorna i två delar utefter längden.

Re: skum till madrasser

Postat: mån 02 apr 2018 11:51
av maja
Om de långa madrasserna i salongen är 3-delade, går det att tvätta de befintliga skummadrasserna i en stor tvättmaskin. Om salongsmadrasserna är 2-delade kan det hända att de blir för stora för att rymmas i maskinen.

Man tvättar bara madrasskummet utan överdragen. Vill man behålla överdragen helt eller delvis, kan man tvätta dem separat i 40 grader.

Förutsättningen för ett lyckat resultat är att skummet är OK och att det inte har börjat smula sig. Kör ett Ylle-program som använder mycket vatten och som inte "vispar runt" så mycket. Om man har 2-delade madrasser, kan man tvätta dem i ett badkar, men det blir litet mera jobbigt.

Om man lyckats med detta med skummet någorlunda intakt, kan man ge sig på att sy nya överdrag. Förutsättningen här är att man har tillgång till en lämplig symaskin som kan sy t.ex. jeanstyg. Man kan använda tyg avsett för utemöbler, vilket är starkt och robust och hyfsat vattenavstötande, men inte så dyrt som ett specialmaterial. Undersidorna kan vara av ganska enkel tygkvalitet, t.ex. krympfritt lakanstyg. Alla dragkedjor kan sannolikt återanvändas. Sprätta upp de gamla överdragen och använd dem som mall. Rita av bitarna på papper och klipp ut pappersmallar. De är mera än ett mjukt tygstycke.

Jag har själv tvättat mina dynor ett anta gånger och låtit sy nya överdrag av utemöbeltyg. Jag sydde inte själv utan anlitade en vän som var van att sy och som hade en lämplig maskin. Jag har fortvarande originalöverdragen för delarna under sittbrunnen kvar. De slits ju inte nämnvärt. Att de har annan färg (den gamla orangea) än övriga dynor stör mig inte.

Vad gäller tjockleken på dynorna, så tror jag att de är 7 cm i original. Som Johan skriver är det trångt under skåpen under sidodäcken, framför allt om det finns ryggstöd. Min gamla 71-a saknar sådana.Om man väljer tjockleken 7 cm, är det kanske mera viktigt att välja ett fastare material. Jag har själv inte haft besvär att sova på mina originaldynor, men mina gastar har klagat och t.o.m. tagit med sig ett extra liggunderlägg. Läs även i forumtråden www.ifboat.se/forum/22/1055 .

Vad man väljer beror nog på hur man brukar använda båten och hur mycket pengar man vill satsa. Visst går det att skära till nytt skum själv, men då måste man ha verktyg för det och tillgång till en lämplig lokal. Madrassfabriken i Göteborg www.madrassfabriken.se säljer tillskurna bitar till ett pris av cirka 600 kr/kvm. De säljer även tyg till dynöverdragen.

Man kan även köpa färdiga IF-dynor från Seacamper i Berlin https://seacamper.net/index.php/if/if-shop-products . De kostar 963 EUR inklusive tysk moms men exklusive transport. Jag har hört på omvägar att danska IF-seglare har köpt sådana dynor.